Kaffe i huset: Rosta kaffebönor

maj 12, 2023 2 minsta läsning

Coffee in house: Roasting coffee beans

Stek och rostat bröd

Rostningsbuggan bet dig och du sitter fast och tittar på värmepistolens hundskål hemma med kafferostning och funderar på om det är en bra idé. Det är det inte, lyssna inte på den lilla djävulen på din vänstra sida.

Några alternativa hemmetoder du kanske hör om är; rosta ditt kaffe i grillpannan eller ugnen men dessa två metoder gör det svårt att få den perfekta rosten och de är VERKLIGEN rökiga. Rostningsmetoden för popcornmaskinen är inte heller den bästa eftersom, ja, popcornmaskinen byggdes för popcorn, men bland de alternativa sätten är detta det minst rökiga och kan ge dig en bättre stekning.

Det är fullt möjligt att rosta bönor hemma på ett säkert sätt, vi behöver bara vara uppmärksamma på ett par saker:

Beans val

Uniforma bönor är nyckeln till en fantastisk hemmastek. Det är också viktigt att notera att ju fräschare bönan är, desto grönare är den och när den blir gamla kan vita nyanser uppstå.

Välj din stekmetod

En dedikerad kafferosteri för hemmet kan tyckas vara en stor investering, men om du vill göra det rätt och säkert är det rätt väg att gå. Du kan få tag på den här hemma Behmor kafferisteriet här ;

Härlig kafferosteri 2020SR+ från Behmor

Stekning

När din utrustning är förvärmd och dina bönor är uppmätta är det dags att börja rosta! Några viktiga aspekter att tänka på:

  1. Ställ in temperaturen mellan 350F till 500F (eller 176 °C till 260 °C)
  2. Agitation, om du inte använder en kafferoster, håll bönorna omrörda så att de får jämn fördelning
  3. Var uppmärksam på de första och andra sprickorna. Den första sprickningen sker efter 4 minuters rostning och din böna är redo att användas till vitt kaffe. Den andra sprickan är verkligen viktig, stoppa rostningsprocessen inte längre än 30 sekunder efter att du hört den, annars blir ditt kaffe olämpligt att konsumera.

Kyl ner dem

Du kan göra detta genom att överföra dem till ett durkslag eller en metallbricka och skaka dem för att ta bort agnar eller lösa bitar. Överför dem sedan till en kylbricka eller en skål och låt dem svalna helt innan de förvaras.

Förvara & brygg

Våra färska babybönor har så mycket C02 att det bokstavligen kan explodera din behållare om den förvaras direkt efter att de har rostats. Nej, det vill vi inte. Vänta 12 timmar så kan du glatt försegla dem.

Det är också viktigt att vänta 24 timmar tills du kan mala och brygga de nyrostade kaffebönorna.

Att rosta kaffebönor hemma kan vara en rolig och givande upplevelse, men det är viktigt att tänka på säkerheten. Stekutrustning kan bli mycket varm, så se till att följa alla säkerhetsinstruktioner och försiktighetsåtgärder. Med lite övning och experiment kan du skapa läckra, anpassade stekar som passar perfekt för din smak.

Det kommer att ta tid och tålamod och eventuellt några brända bönor men det är ett äventyr, så gå och anamma inlärningskurvan. Prova att besöka en lokal kafferosteri för att få några tips och se dem i aktion!

Skriv en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan publicering