Cone kontra Flat kaffefilter

mars 17, 2023 2 minsta läsning

Cone versus Flat coffee filters

Ny i kaffevärlden eller förvirrad över hur du brygger din brygd, med en kon eller ett plattbottenfilter? Är det ens skillnad? Sssssshhhh, de ger INTE samma resultat!

Ja, det finns verkligen skillnader och vi kommer inte att berätta vad du ska välja eller exakt hur du ska brygga ditt kaffe. Du måste komma ut och experimentera med men vi kan ge dig några små tips.

I grund och botten påverkar hastigheten på vattnet som rinner, eller sipprar, genom filtret smaken när det träffar de läckra kaffepartiklarna på vägen. Det är här filterformen spelar en viktig roll. Det flatbottnade filtret tillåter vatten att vara i kontakt runt det platta området, vilket möjliggör ett jämnare flöde genom det malda kaffet, vilket resulterar i en mer konsekvent smak. Konfilter ger bättre bryggkontroll och deras form ger en jämnare blötläggning av underlaget och en längre extraktionstid, vilket leder till en djärvare bryggning.

Här är en liten översikt:

Kon - eller V-filter

Detta är filter V02 i transparent färg från Tiamo

  • Vatten förblir i kontakt med kaffet längre.
  • Filtrets form gör att vattnet kan ge kaffet jämn mättnad.
  • Smak från kaffet ger mer bär, citrustoner
  • Att brygga en mörkstek i av-filter kan förbättra bryggens bitterhet
  • Använd en medelstor slipning för bästa resultat

Exempel på V/con-filter är Hario, Tiamo och Timemore .

Flatbottnat filter

Detta är filter K02 rostfritt stål från Tiamo

  • Kort utvinningstid
  • Vattnet rinner genom markerna snabbare
  • Kan vara svårare att säkerställa att kaffet är helt mättat
  • Ger en mer blommig, fruktig toner från platta filter

Exempel på de plattbottnade kaffefiltren är Kalita wave och Tiamo oblekt filter. Några av de stora bryggarna säger att detta är en enklare metod att komma igång eftersom det är svårare att gå fel...andra säger att de kan resultera i en svagare kopp kaffe. Vi överlåter åt dig att bedöma din brygd!

Skriv en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan publicering