Chemex Brewing

mars 17, 2023 2 minsta läsning

Chemex Brewing

Åh, för kärleken till en Chemex-bryggning...

För oss är det ett sätt att brygga som (nästan) alltid resulterar i en ren, icke bitter kopp. Tjockleken på filtren absorberar en del av oljorna vilket kan bidra till en mindre slät bägare, naturligtvis, allt detta ligger i betraktarens mun, men det är vår preferens.

Chemex har funnits i evigheter, det är ikoniskt och låt oss inse det, en vacker burk. Prova som andra wannabes kanske, de lyckas helt enkelt inte med varken stil eller funktion. Det har varit en design som har förblivit oförändrad sedan 1940-talet och sanningen är, oavsett om du serverar kaffe, vatten eller presenterar blommor, så kliver Chemex-bryggaren fram till baren och levererar.

Kanske lite knepigare att brygga, men om du maler dina bönor så grova som havssalt så är du på rätt väg.

Mängden kaffe du kommer att brygga beror på förhållandet mellan kaffe och vatten, prova 50g kaffe till 700g vatten, men allt är en smakfråga. Lek med mängden kaffe och vatten för att få den smak som passar dig.

Det går lite så här...vik ut ditt filter och se till att trippelvikningen är vid den främre pipen på Chemex.

Blöt filtret med varmt vatten och häll ut, tippa ner det malda kaffet i filtret och skaka det så att det blir platt. Ditt vatten bör vara cirka 92-95°C.

Är du redo för 4-pour-metoden?

  • Först, blomningen. Häll ungefär dubbelt så mycket vatten som kaffe. Arbeta dig från insidan till utsidan utan att hälla vatten på insidan av filtret. Kaffet med blomma, expandera och bubbla i ca 45 sekunder.
  • För det andra, häll vatten i ett cirkulärt mönster som börjar i mitten. Spiral ut mot kanten av slurryn innan du spiralerar tillbaka mot mitten. Undvik att hälla på filtret. Låt vattnet droppa genom marken tills slurryn faller ca 4 cm från botten av filtret. Du bör använda cirka 200 gram vatten för denna upphällning.
  • För de sista 2 hällarna, upprepa ovanstående hällmönster och tillsätt vatten i steg om 200 gram. Upprepa en gång till, låt vattnet sippra genom marken tills slurryn faller 4 cm från botten av filtret innan du börjar med nästa hällning.
  • Den totala bryggtiden tar mellan 3,5–4,5 minuter. Om bryggningen var för snabb, överväg att använda en finare malning eller en långsammare hällhastighet nästa gång. Om bryggningen var för långsam, överväg att använda en grövre malning eller en snabbare hällhastighet.
Ge det en chans och var inte rädd för att experimentera!

Skriv en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan publicering