AeroPress Brewing

mars 17, 2023 2 minsta läsning

AeroPress Brewing

Inverterad inkvisition

Du har sett det förut, det ser enkelt ut men kaffefolk har skapat komplexa tävlingar och världsmästare baserat på deras förmåga att arbeta med denna kolvenhet. Ja, det finns mycket mer än vad man kan se när man tänker på den ödmjuka AeroPress.

Det är i princip ett plaströr som sätts in i ett annat rör med gummitätning men med några nästan magiska krafter som gör att kaffet smakar annorlunda.

Det finns många recept som inte är så gamla som berättar hur du gör ditt AP-kaffe, vi ger dig ett men är övertygade om att du måste hitta din egen väg, dina egna bönor och ditt eget koffeinhaltiga sätt. En livsläxa är det inte; vi kan inte berätta vad du gillar, men vi kan ge dig en liten aning om var du ska börja din AeroPress-resa...

Du behöver:

  • En AeroPress
  • Cirkulära filter (som följer med din AP)
  • Varmvatten
  • En kvarn hand eller elektrisk eftersom nymalen är ALLTID bättre.
  • Vågar
  • Timer/telefon

En grov översikt över vad ett recept är baserat på:

  • 15-18g malet kaffe
  • Mal ditt kaffe finare än havssalt
  • 200 g vatten
  • Vattentemperatur 93-98°C
  • Bryggtid 1-1.30 min

Det här är den galna inverterade metoden (typ upp och ner) som du måste göra ett snabbt vändningsdrag i slutet (kommer med en varning att inte prova om du är rädd för drama)

Steg 1 - tvätta filtret med varmt vatten, inte bara för att ta bort papperssmaken utan för att hjälpa filtret att hålla sig på plats och värma upp ditt kaffemottagningskärl.

Steg 2 - se till att AP är torr för att få bästa tryck och montera

Steg 3- placera på din våg, så att den står på kolvens ände. Skruva loss filtret och tarera din våg.

Steg 4 - använd det trattliknande föremålet som följer med din AP, häll i kaffesumpen.

Steg 5 - ta en timer och tillsätt dubbelt så mycket varmt vatten som kaffe, se till att det är mättat. Rör om och låt den vila i 30 sekunder.

Steg 6 - fyll på vatten upp till 200 g, vänta 1 minut, rör om och sedan...förbered ninjafärdigheter

Steg 7 - Skruva på locket med filtret på och visa vem som är chef. Dags för flip n push! När AP är på kärlet applicera tryck och se kaffeflödet.

Du kommer att veta när din magi är klar eftersom kolven motvilligt kommer att ha nått botten och det hörs ett väsande ljud.

Som en liten feedback om det var riktigt lätt att trycka, kanske du har malt ditt kaffe för grovt så att vattnet trycks igenom för snabbt; för hårt att trycka och kanske har du malt för fint.

Denna inverterade metod gör att kaffesumpen kan sänkas ner längre och ökar därmed extraktionen. Många föredrar den här metoden eftersom du har mer kontroll och kaffeoljorna blandas när du gör din flip. Var dock försiktig, chansen att bränna dina små tassar är större när du gör din lilla cirkusakt.

Du kan köpa din AeroPress här hos oss.

Njuta!


Skriv en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan publicering