Den smärtfria stampningen - ingen smärta, ja vinst!

februari 01, 2024 2 minsta läsning

The painless tamping - no pain, yes gain!

Det ligger i detaljen

Gymfolk säger ofta "no pain, no gain" men i kaffevärlden är detta faktiskt inte normen. Om du har träningsfobi kanske det här inlägget inte är något för dig.

Låt oss prata om stamping, konsten att perfekt pressa malet kaffe jämnt i ett portafilter. Låt oss vara snälla och milda mot oss själva och den här konstformen, vi vill inte ha några ansträngda handledsleder från övertrampning eller pressning i fel vinkel. Det skulle vara en pinsam bekännelse, som ingen någonsin skulle tro. Att vara besvärlig varje dag är skönt så länge det är din personlighet och inte dina muskler. Så om du har att göra med smärta i handleden så är det det. Det räcker.

Använd din vikt, inte din handled

Om du kan, försök att ställa in ditt portafilter i midjehöjd och kasta din vikt som ett tryck genom att vrida vinkelrätt mot stången. Jag vet att vi låter konstigt specifika här, men se, det här kan hjälpa dig.

En viktig ergonomisk faktor här är att din handled ska vara i linje med din underarm, försök att vara uppmärksam på detta. Sedan är allt du behöver göra att stampa, se till att underlaget är fördelat och tätt jämnt, om du inte gör detta kommer kaffet inte att extraheras perfekt. Vatten väljer alltid den snabbaste vägen ner och skulle det finnas en ficka med mindre kompakt kaffe, är det vägen det går, till din brygds undergång.

Varm idag, var smärtfri imorgon

Om du vill lägga till lite dramatik och spänning till din bryggning kan du alltid värma upp först. Sätt på dig lite Enya, rotera försiktigt handlederna, böj och sträck ut fingrarna och utför cirkulära rörelser med handlederna innan du börjar tampa. Om du inte kan justera höjden som vi föreslog ovan kan uppvärmning vara praktisk.

Extra stöd

Vi vet att det inte är så lätt som det ser ut och som designers som manipulerar är vi här för att hjälpa till. Om du har problem med jämn tappning, prova ett distributörsverktyg. Ser ut som en sabotage, men det är en tung pryl att platta till innan du stampar. Den här är en 58 mm fördelare, placera helt enkelt på din hög med malet kaffe och snurra den ett par gånger.

Detta är en distributör från Peakabrew. Det hjälper till att tampa kaffe utan fingrar, vilket gör det mer ergonomiskt för många baristor
Du hittar den här Distributör Peakbrew . Denna superenkla att använda utrustning behöver dessa 3 steg:

  1. Justera genom att skruva upp eller ner basen för att passa höjden på korgen
  2. Placera fördelaren på det nymalda kaffet
  3. Vrid och lyft, den vinklade undersidan av verktyget säkerställer att kaffet glider runt och är jämnt placerat.
  4. Det är allt, du är redo att tampa och smaka skillnaden!


Kom ihåg att andra tips för att säkerställa att ditt kaffe är det bästa möjliga är kaffets färskhet, lagring av bönor och renlighet i din maskin.

Lycka till och kom ihåg, om du gillar din brygd så är det bra för oss!




Skriv en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan publicering