maj 08, 2023 4 minsta läsning

Milky eller Straight Up Espresso?

När det kommer till att testa nya drinkar är jag som Ove från den svenska filmen En man som heter Ove, en liten bit resistent mot att gå utanför min komfortzon. Det finns dock några drinkar som var värda "risken" och ja, det är möjligt att bli galen och faktiskt göra dem hemma.

Verktygen du kommer att behöva för alla dessa fem espressobaserade drycker är: en kvarn som kan mala fint för espresso och en espressomaskin.

För kaffekvarnen blir mitt förslag idag Fellow's Opus




Och för espressomaskinen har Sage också ett bra alternativ, för hembaristor kommer Bambino att göra underverk.

Detta är The Bambino espressomaskin från Sage.

Latte

Den mjölkigaste drycken, en latte görs genom att kombinera en shot espresso med ångad mjölk och ett litet lager skum ovanpå. Här är de grundläggande stegen för att göra det:

  1. Mal och extrahera en shot espresso.
  2. Ånga mjölken tills den har en sammetslen konsistens och är lätt skummande.
  3. Häll den ångade mjölken över espressoshoten, håll tillbaka skummet med en sked.
  4. Häll resterande skum ovanpå mjölken.


Om du verkligen är på väg ut och vill ha lite sötma till den varma drycken, försök att lägga till smakämnen som vanilj, kola eller sockersirap till din latte, beroende på din smak.

För att skumma mjölken kan du prova Tiamos Pitcher Silicon No-handtag, det ger dig bra kontroll att skapa din latte art(oavsett om det är en klump eller en svan, äg den!)
Detta är Tiamo 300ml kanna utan handtag

Nu, för att skumma din mjölk, har du två vägar: vara en städad hemmabarista eller så kan du vara en rebell, det är upp till dig.

Tidat upp Nej, jag är en rebell
Mjölkångare från Sage En fransk press, säger du?


Att skumma mjölk med en fransk press är möjligt men det kräver lite tålamod:

  • Det är viktigt att inte koka din mjölk;
  • Låt tillräckligt med plats för dubbla mjölkmängden du häller;
  • Höj & sänk kolven för att skumma, börja långsamt och gå gradvis snabbare tills mjölken har fördubblat mängden - det är därför utrymmet är så viktigt -.

Macchiato

Även espressobaserad men med bara en touch av ångad mjölk och skum tillsatt en shot espresso. Här är de grundläggande stegen för att göra en macchiato:

  1. Mal och extrahera en shot espresso.
  2. Ånga en liten mängd mjölk tills den är sammetslen och lätt skummande.
  3. Häll den ångade mjölken över espressoshoten, håll tillbaka det mesta av skummet med en sked.
  4. Häll en liten mängd skum ovanpå mjölken.


Ordet "macchiato" betyder "fläckad" eller "märkt" på italienska, så en macchiato serveras ofta i en liten demitassekopp och har ett distinkt märke eller fläck ovanpå skummet. Mängden mjölk som används i en macchiato är minimal, så du får en god smak av din espresso.

Cappuccino

Gå inte och fråga efter detta i Italien på kvällarna, det är en morgondrink (jag säger gestikulerande med båda händerna) men det är acceptabelt för resten av Europa närhelst behovet uppstår. Du har gissat rätt, det finns en espresso där, den är gjord av lika delar espresso, ångad mjölk och skum. Här är de grundläggande stegen för att göra en cappuccino:

  1. Mal och extrahera en shot espresso. (eller två om du är behövande)
  2. Ånga mjölken tills den har en sammetslen konsistens och är lätt skummande.
  3. Häll den ångade mjölken i en kopp, fyll den med ungefär en tredjedel.
  4. Häll ett lager skum ovanpå mjölken.
  5. Häll shoten espresso ovanpå skummet.
  6. Den traditionella cappuccinon har totalt 6 ounces (180 ml) och serveras i en porslinsmugg. Cappuccino toppas ofta med kakaopulver eller kanel för att lägga till smak och dekoration.


Nyckeln till att göra en bra cappuccino är att uppnå rätt balans mellan espresso, ångad mjölk och skum. Espresson ska vara stark och djärv, mjölken ska vara sammetslen och lätt söt och skummet ska vara krämigt och tjockt.

Cortado

En cortado är en kaffedryck som har sitt ursprung i Spanien och som tillverkas genom att kombinera lika delar espresso och varm, ångad mjölk. Här är de grundläggande stegen för att göra en cortado:

  1. Mal och extrahera en shot espresso.
  2. Ånga mjölk tills den är varm och sammetslen, utan att tillsätta mycket skum.
  3. Häll den ångade mjölken i espressoshoten, fyll koppen halvvägs.
  4. Resultatet är ett litet, smidigt kaffe som är mindre intensivt än en traditionell espresso men mer koncentrerat än en latte.

Americano

En Americano, å andra sidan, är en kaffedryck som görs genom att späda en espressoshot med varmt vatten. Här är de grundläggande stegen för att göra en Americano:

  1. Mal och extrahera en shot espresso.
  2. Koka upp vatten och häll det i en separat kopp.
  3. Häll espressoshoten i koppen med varmt vatten.
  4. Resultatet är ett kaffe som i styrka och smak liknar ett droppkaffe, men med den extra komplexiteten och fylligheten hos espresso.


Det är värt att notera att förhållandet mellan espresso och mjölk eller vatten kan justeras för att passa personliga preferenser när du gör en cortado eller Americano.

För kärleken till en espressobaserad dryck; håll dig inte till reglerna, utmana dig själv med olika bönor, mjölk och vackra lattemönster.

Oavsett dina tankar, kontakta oss gärna via chatt eller låt din kommentar nedan. Vi gör inga anspråk på att vara experter, vi gillar bara kaffe.

Skriv en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan publicering